Perquè el contingut d'un web sigui eficaç, ha de satisfer tant les necessitats dels usuaris com els objectius de l'organització. Això, que aviat és dit, requereix que gent de tot tipus treballi conjuntament.
En el millor dels casos les empreses busquen bons redactors, dissenyadors professionals i programadors amb experiència, però molt sovint s'obliden de processos i persones que són crucials a l'hora crear continguts eficaços.
![]() |
Foto: Ricard Clupés |
Bàsicament, el que hauria de passar al voltant de la vostra taula és el següent:
Gent de diferents departaments hauria de dialogar
T'has trobat mai amb informació redundant o contradictòria dins d'un mateix web? Has trobat la informació que buscaves repartida per diferents seccions? Has trucat mai a un servei d'Atenció al Client i al cap de dos minuts has tingut clar que no tenen ni idea de què posa al web de l'empresa? Potser saps què és omplir un formulari esperant obtenir una resposta ràpida i adonar-te al cap d'uns dies que la via del formulari ja no és vigent, si és que mai ho va ser.
Tots aquests problemes, i molts d'altres, es poden solucionar si persones de diferents àrees d'una organització col·laboren eficaçment a l'hora de planificar i crear els continguts d'un web.
Directors, empleats i redactors haurien d'escoltar els clients
Un web és una conversa entre una organització i els seus clients. Com en tota conversa eficaç, és important tenir en compte els diferents interlocutors. Tens clara la sensació d'estar davant d'algú que parla sense parar sobre un tema que no t'interessa? Potser algun cop un venedor t'ha irritat profundament quan, en lloc de contestar-te la pregunta que li planteges, t'intenta vendre una cosa que no necessites.
Així és com se senten els usuaris d'un web si ningú s'ha preocupat d'escoltar-los abans de planificar el contingut.
Hi ha moltes tècniques per asseure virtualment els usuaris a la vostra taula de reunions: pots crear personatges, organitzar focus grups, analitzar dades de clients, entrevistar clients, etc. Un llibre que jo he trobat molt útil per aprendre a escoltar els usuaris és Roadmap to Revenue, How to sell the way your customers want to buy, de Kristin Zhivago.
Arquitectes de la informació, redactors, dissenyadors i programadors (per citar-ne uns quants) haurien de treballar junts
El contingut d'un web ha de respondre preguntes i ajudar a realitzar tasques. S'ha de poder trobar fàcilment, i ha de ser clicable. Ha de funcionar en pantalles grans i petites. Això vol dir que els bons continguts requereixen que especialistes de diferents àrees treballin junts, i no només un després de l'altre.
Un redactor, un arquitecte de la informació, un fotògraf, un dissenyador i un programador que rarament parlen o comparteixen taula no poden formar un equip eficaç. Et sembla obvi? A mi també, però això passa en molts projectes web, i per molts motius.
Les organitzacions que volen webs eficaços han de ser conscients de qui són les persones clau en la planificació i creació dels continguts. I han d'estar preparades per convidar-les a totes a la seva taula de reunions. De vegades no és fàcil, ni ràpid. Però sempre val la pena.
O sigui que si penses que la teva aportació és rellevant a l'hora de crear els continguts del web de la teva empresa, la propera vegada que sentis algú parlar de millorar o crear el web, intenta que et facin lloc a la taula.
De fet, la propera vegada que sentis parlar de qualsevol altre element de comunicació (un blog, una presentació, un vídeo, un tríptic, etc.) para l'orella i fes-te sentir. Faran bé d'escoltar-te.